czwartek, 24 stycznia 2013

Mały bonus czyli kulinarne wariacje

A dokładniej kulinarne wariacje znalezione, sprawdzone i polecane przez moich znajomych prowadzących Dąbrowskie Centrum Edukacji Żywieniowej Multi Fit. W porozumieniu z nimi, raz na jakiś czas, będę podkradał któryś z przepisów z ich strony i wrzucał go tutaj :)

Na pierwszy ogień idzie przepis pochodzący ze strony kwestiasmaku.pl

Pełnoziarniste tagliatelle ze wstążkami z marchewki i imbirem


foto: Multi FIT 

Składniki, 2 porcje:


•    1 duża marchewka
•    1 pomarańczowa (lub żółta) papryka
•    2 łyżki masła
•    1 cebulka, pokrojona w drobną kosteczkę
•    1/2 - 3/4 łyżki świeżo utartego imbiru
•    1/2 łyżki startej skórki z cytryny
•    1/2 szklanki białego wina
•    150 g makaronu Spaghetti barwionego seppią na czarno, klasycznego linguine lub spaghetti
•    1 łyżka soku z cytryny
•    1/2 szklanki tartego sera Pecorino lub Parmezanu

opcjonalnie: 80 ml śmietanki kremowej UHT 30%, świeża bazylia lub natka pietruszki

Przygotowanie:


Marchewkę obrać, następnie obierakiem do warzyw ścinać cieniutkie plasterki marchewki. Nożem pokroić je na cienkie paseczki o szerokości około 3 - 4 mm. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paseczki.

Na patelni roztopić masło, zeszklić pokrojoną cebulkę (przez około 3 minuty), następnie dodać imbir i skórkę z cytryny. Smażyć przez 1 minutę, następnie wlać białe wino i odparować.

Dodać marchewkę wraz z papryką. Smażyć na średnio małym ogniu przez około 5 - 7 minut, aż zmiękną.

W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odsączyć pozostawiając około 1/2 szklanki gotującej się wody z makaronu. Można ją stopniowo dolewać po łyżce do składników na patelni, pod koniec ich smażenia, gdyby za bardzo przywierały do patelni.

Na patelnię z marchewką i papryką włożyć makaron, wlać sok z cytryny oraz trochę wody z gotującego się makaronu, gdyby pasta była za sucha. Wlać śmietankę, jeśli zdecydujemy się ją dodać. Wymieszać i podgrzać na wolnym ogniu przez 1 - 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ewentualnie solą. 

Na koniec wszystko posypać tartym serem, ewentualnie świeżą bazylią lub natką pietruszki i podawać, a potem delektować się pysznościami łechcącymi podniebienia :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz